Concert de Piacere dei Traversi en Simat de la Valldigna

poster
 
Dissabte 6 de maig 2023, 19:00
Al Monestir de la Valldigna, Simat de la Valldigna, València

PROGRAMA: VITA CHRISTI D’ISABEL DE VILLENA

MÚSICA I LITERATURA A LA CORONA D’ARAGÓ

 

FORMACIÓ

Piacere dei Traversi, conjunt integrat per la soprano Carmen Botella i les flautistes  Laura Palomar i Marisa Esparza.

NOTES

Des de la seua creació en 2012, Piacere dei Traversi ha realitzat concerts en nombrosos escenaris nacionals i internacionals. A més a més, Piacere dei Traversi ha guanyat el Premi GEMA (Asociación de Grupos Españoles de Música Antigua) en la categoria de Millor Grup del Renaixement 2021.

 Aquest programa reivindica la figura de sor Isabel de Villena, abadessa del convent de la Santíssima Trinitat de les Clarisses de València i la primera escriptora,coneguda en valencià, mitjançant la recreació musical de la seua obra Vita Christi.

Es creu que Isabel de Villena va néixer a València el 1430. Va ser escriptora i religiosa de l’ordre de les Clarisses i el seu pare era Enric de Villena, un poeta i prosista de la noblesa. Isabel va ser batejada amb el nom d’Elionor i va viure des de menuda a la cort de Maria de Castella, educant-se dins els ambients aventurers i oberts que envoltaven a Alfons el Magnànim. La dedicació a les lletres d’aquesta autora no és gaire freqüent en la seva època i sens dubte s’ha d’emmarcar dins l’esplendor cultural de la València del segle XV.

Vita Christi és la seua única obra conservada i li ha valgut el reconeixement universal. Constitueix una narració del Nou Testament des del punt de vista dels personatges femenins que envolten Jesús. Nombrosos capítols de l’obra estan dedicats, no tant a la narració dels fets de Jesús, com a descriure les ressonàncies que aquests fets tenien en Maria. A més, l’abadessa tria dels Evangelis, sempre que pot, aquells passatges en els quals les dones, directament o indirecta, figuren com a coprotagonistes decisives, o procura enfocar-los de manera que una dona o altra hi siga en un primer pla. Maria Magdalena, per exemple, ocupa en el seu relat un lloc, en extensió i en consideració, de què manca en els Evangelis. I igualment podríem dir de santa Anna i de moltes altres dones que hi apareixen. En tot moment de la Vita Christi hi ha una dona els sentiments i les paraules de la qual resumeixen l’abast o la significació de l’episodi evangèlic.

L’eix vertebrador d’aquest programa  el constitueix el recitat d’escenes escollides de la Vita Christi, seguint l’estructura narrativa del llibre i alternades amb peces musicals de l’època que fan referència a la temàtica de cada escena. Cada peça musical escollida intensifica el contingut emocional de cada moment de l’obra: el goig, el dolor, la tendresa, el turment, la devoció… Tota la música ha sigut seleccionada per la seua vinculació amb la Corona d’Aragó a l’època de sor Isabel, provinent de cançoners com ara el Cançoner de Gandia, el Cançoner de Montecassino, el Misteri d’Elx…

A més a més, a l’elaboració d’aquest programa Piacere dei Traversi ha utilitzat una pràctica habitual a l’època –el contrafactum-, que consisteix a introduir un text literari a una composició musical ja existent. Seguint aquest procediment, hem adaptat fragments de la Vita Christi a la melodia de les peces Dindirindin, Non es virili semini i Reina muy esclarecida.

En definitiva, la combinació que fa aquest programa del recitat dels diferents fragments amb la música aconsegueix impregnar per complet l’oient de l’essència cultural del Segle d’Or valencià.